Cisterne iz Rafinerije ulja Modriča na remontu

Bez autora
Jun 24 2012

U Sekciji za održavanje šinskih vozila u "Željeznicama RS" u Prijedoru jučer je završen remont deset cisterni za potrebe Rafinerije ulja Modriča, koja posluje u korporaciji "Nestro". U naredne dvije sedmice radnici prijedorske Sekcije remontovat će još deset cisterni za istu kompaniju u poslu vrijednom 350.000 maraka. Remont jedne cisterne košta 16.500 KM. Izgledaju odlično i praktično su ulaznica za nov posao, jer imamo namjeru da povjerimo remont još 40 cisterni. Nakon testa će prvi kontingent od deset cistreni prema Modriči putovati već danas. Ova sekcija trenutno zapošljava 127 radnika. Dragan Savanović, direktor "Željeznica RS", najavio je mogućnost novog posla s poljskom kompanijom "EKK vagoni". Potpisan je sporazum o tehničko-poslovnoj saradnji, putem razmjene iskustava i znanja u najskorije vrijeme će se osposobiti radnici za moderne načine rada.

Cisterne iz Rafinerije ulja Modriča na remontuU Sekciji za održavanje šinskih vozila u "Željeznicama RS" u Prijedoru jučer je završen remont deset cisterni za potrebe Rafinerije ulja Modriča, koja posluje u korporaciji "Nestro".

U naredne dvije sedmice radnici prijedorske Sekcije remontovat će još deset cisterni za istu kompaniju u poslu vrijednom 350.000 maraka.

- Remont jedne cisterne košta 16.500 KM. Izgledaju odlično i praktično su  ulaznica za nov posao, jer imamo namjeru da povjerimo remont još 40 cisterni - kazao je Milorad Ilić, rukovodilac logistike u Rafineriji ulja Modriča, i dodao da će nakon  testa  prvi kontingent od deset cistreni prema Modriči putovati već danas.

Ova sekcija trenutno zapošljava 127 radnika. Dragan Savanović, direktor "Željeznica RS", tokom obilaska najavio je mogućnost novog posla s poljskom kompanijom "EKK vagoni".

- Potpisali smo sporazum o tehničko-poslovnoj saradnji, putem razmjene iskustava i znanja u najskorije vrijeme ćemo osposobiti naše radnike za moderne načine rada. To je za početak, a cilj nam je  privatno-javno partnerstvo s tom firmom u remontu, održavanju, rekonstrukciji i proizvodnji vagona - kazao je Savanović, prema čijim bi procjenama za dvije godine u Sekcijama "Željeznica RS" mogla početi proizvodnja vagona.

Plaća 600 maraka

U punom kapacitetu i s novim poslovima u Sekciji za održavanje šinskih vozila moglo bi biti angažirano i dodatnih 80 radnika. Prosječna plaća zaposlenih iznosi oko 600 maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik